19min.bg

Йорданка Фандъкова: Данъците в София без промяна догодина

Столичната община не предвижда увеличаване на данъците през следващата година, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й в момента се разработва и обсъжда проектът за бюджет. „Залагаме на строга финансова дисциплина, намаляване на разходите, като основаната ни цел е да не повишаваме данъците през следващата година“, заяви тя.
Кметът добави, че ще се работи за по-висока събираемост на данъците и максимално привличане на европейски средства. По думите й могат да бъдат намалени разходите в някои сектори, без това да влияе на реализирането на важните проекти на града.
Йорданка Фандъкова посочи, че основен приоритет остава транспортът и инфраструктурата. В момента се обсъжда в кои сектори ще бъдат намалени разходите. Като пример как с повече европейски средства може да се развива градът, Фандъкова посочи строителството на метрото, проекта за финансиране на модернизацията на градския транспорт, както и изграждането на т.нар. интелигентни системи на 20 ключови кръстовища в столицата. Фандъкова съобщи още, че за следващата година не се предвижда промяна в методиката за изчисление на такса смет. Вчера стана ясно, че новият зам.-кмет по финансите на Столичната община ще бъде Дончо Барбалов, който в момента е старши банкер на Европейската банка за възстановяване и развитие. Изпълнението на бюджета на София за тази година и подготовката му за 2012 г. е първата задача, с която се е заел номинираният за поста.
Заради по-ниската събираемост на данъците Барбалов едва ли ще има много възможности да направи по-различен бюджет от тазгодишния, коментираха финансисти. Според тях средствата ще стигнат само за довършване на вече започнатите обекти.
За следващата година Общината разполага с 1.3 млрд. лв. - почти колкото и тази година.