19min.bg

Йорданка Фандъкова: София става модерен европейски град

София става модерен европейски град, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова за агенция Фокус. Модерна транспортна инфраструктура, зелени системи, модернизиране на детски градини, образование и култура – това са акцентите в проектобюджета на Столична община за 2012 г., посочи Йорданка Фандъкова.
Тя заяви, че направените финансови разчети за 2012 г. са точни и благодарение на заложените буфери през 2011 г., е постигнат добър процент на собствени приходи. Привлечени са и много европейски средства.
„Това ще позволи реализирането на заложената капиталова програма за предстоящата година”, каза още столичният кмет. Според Фандъкова и тази година управата на Столична община ще заложи на строга финансова дисциплина, а средства ще се съкращават от административните разходи.
През 2012 г. ще бъдат изградени 4 буферни паркинга – целта е да се стимулира използването на най-модерния и екологичен градски транспорт, каквото е метрото и да се облекчи трафикът в столицата. Вторият лъч на метрото предстои да бъде пуснат през тази година, заяви кметът на София. Предстои изграждането и на велоалеи, а бул. „Витоша” трябва да се превърне в истинска пешеходна зона, каза още Фандъкова.