19min.bg

Йотова: Бесарабските българи имат повод за самочувствие



 Отговорността ни към бесарабските българи е да направим така, че внуците и правнуците им да изберат отново своята прародина. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова по повод Деня на бесарабските българи. Вицепрезидентът заяви, че бесарабските българи имат повод за самочувствие повече от 250 години.


„Надявам се през следващите 250 години това самочувствие да нараства. Бесарабските българи са хора с много дълга история, величава, нерядко трагична, но запазили най-важното – българщината, българското самосъзнание, българския език. Големи патриоти са, за които България е мечтаната Роднина на техните прадеди“, каза още Илияна Йотова. Тя коментира, че интересът на България спрямо историческите ни диаспори е преди всичко да се запази българският дух и българската идентичност.


„Важно условие за това на първо място е изучаването на български език от децата и младите поколения. Напоследък виждам и интерес сред по-възрастните, които по една или друга причина не са могли да учат български език, сега да се възползват от системата на неделните училища и да посещават тези часове. Има голяма тяга към България“, допълни още вицепрезидентът.