19min.bg

К. Петков внесе документите за гражданството си в Конституционния съд и поиска да бъде изслушан

Кирил Петков днес внесе документите за гражданството си в Конституционния съд (КС) и поиска да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище, предаде news.lex.bg.

„Лекс“ поиска от екипа на Петков информация за внесените в КС документи и за направените искания. От там ни изпратиха удостоверението за отказ от канадско гражданство и с тяхно разрешение го публикуваме в оригинал на английски език и със заверен превод на български език. Предоставиха ни и искането на Петков до КС.

Самото удостоверение няма дата на издаване, но в него се посочва, че „Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г.“.

Представянето на документа беше поискано от КС. В определение той изиска от Петков „официален писмен документ, от компетентния държавен орган на Канада, удостоверяващ освобождаване от канадско гражданство с посочена дата на това освобождаване“.

Сега от документа става видно, че Канада приема, че той не е неин гражданин от 20 август 2021 г. Сега предстои КС да реши от кога България ще приеме, че той няма двойно гражданство. Самият Петков заяви многократно пред медиите, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство на 21 април 2021 г. А за министър беше назначен на 10 май 2021 г.

Това не е единственият документ, който КС изиска преди да се произнесе по казуса. Президентът трябва да представи декларацията, която Петков е подал преди назначаването си. Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов – документ, удостоверяващ наличието или липсата на българско гражданство на Кирил Петков към момента на издаване на указа на президента. А министърът на външните работи Светлан Стоев трябваше по дипломатически път да поиска информация от Канада за наличието или липсата на канадско гражданство на Петков към 10 май 2021 г.

На 12 октомври КС ще се произнесе по доказателствата, които е получил и се очаква да публикува документите.

Искането за изслушване

Заедно с документите за гражданството Кирил Петков е внесъл в съда и искане, в което настоява да бъде изслушан от Конституционния съд и да му се даде възможност да представи писмено становище по делото.

В него Петков първо излага виждането, изразено и от президента Румен Радев в становище по делото, че то трябва да бъде прекратено поради отпаднал предмет.

(Тук следва да се напомни, че миналата година Конституционният съд прие тълкувателно решение №3/2020 г. и в него постанови, че „обявените за противоконституционни ненормативни актове – закони във формален смисъл, решения на Народното събрание и укази на президента – са невалидни от приемането или издаването им“. Т.е. в случая контрол за конституционосъобразност е допустим и КС дължи произнасяне, а не прекратяване на делото (повече за тълкувателното решение виж тук). В искането на Петков, стъпвайки на това решение, както и на по-стара практика на КС (решение № 14 от 2013 г. по к.д. №17/2013 г.) се изтъква, че актовете на Петков като министър на икономиката остават действителни независимо от изхода от делото в КС, т.е. няма смисъл делото за указа да продължи.

„В случай че приемете, че настоящото производство е допустимо и следва да бъде разгледано по същество, моля доверителят ми г-н Кирил Петков да бъде редовно конституиран като заинтересована страна, да бъде представляван от адвокат и изслушан в открито заседание пред