19min.bg

К19-конспиративните теории и защо хората им вярват, разгадани по алгоритъм от изкуствен интелект

Учените успяха с използване на изкуствен интелект да хванат модела, по който се създават и карат някои хора да им вярват конспиративните теории и фалшивите новини на здравна тема и по-специално за коронавирус 19, пише Гардиън. Авторитетният британски всекидневник добавя, че за основа се използва датският вещерски фолклор, както са установили изследователите от престижните университети UCLA и Berkeley. Те са анализирали многохилядни постове в социалните медии с инструмент, основан на изкуствен интелект – съвършено точен и безпристрастен. Той е уловил липсващите за човешкия мозък връзки парче по парче чрез фрагменти от хиляди постове.
Специална мишена на изследването е и причината именно Бил Гейтс да бъде определен за ролята на основния злодей в конспирациите и фейковете, както и каква е невидимата за нормалния разсъдък връзка между вируса, бизнесмена и
5G.
“Гейтс е големият злодей в тези нововремски приказки, разпространявани чрез соцмрежите, тъй като е във всеки дом, посредством нашите компютри и това прави по някакъв начин по-убедителна връзката му с глобалната вирусна пандемия и ваксините, които „ни блъска”, обяснява професорът – фолклорист Тимоти Тангерлини.  
Фолклорът не е само модел за изкуствения интелект, изчислил връзката на принципа на народните истории от 16-17-и век.
Защо Гейтс, а не Безос е виновникът за всичко?
Това е една от основните теми, изследвани от учените и машините. „Защото е