19min.bg

К19 ваксината на Пфайзер получи пълно одобрение от здравните власти в САЩ

Американската администрация по храните и лекарствата даде в понеделник пълно одобрение на ваксината Pfizer/BioNTech срещу Covid-19 за хора на възраст над 16 години.

Това е първата ваксина срещу коронавирус, напълно одобрена от FDA, и се очаква да отвори вратата за повече ваксинални мандати.

Ваксината Pfizer/BioNTech е разрешена за спешна употреба в САЩ от средата на декември за хора на възраст над 16 години. През май разрешението бе разширено за лица над 12 години.

От над 170 милиона души в САЩ, напълно ваксинирани срещу Covid-19, над 92 милиона са получили ваксината Pfizer/BioNTech.

Длъжностните лица обсъдиха как да се подготвят за разпространението, след като FDA предостави пълно одобрение, като се има предвид, че това ще бъде основна възможност за насърчаване на ваксинацията.

Сега пълното одобрение може да увеличи изискванията за ваксини и може да увеличи приема сред хора, които се колебаят.

По-рано генералният хирургът д-р Вивек Мърти коментира, че "за бизнеса и университетите, които са мислили да въведат изисквания за ваксини, за да създадат по-безопасни пространства за хората да работят и да учат ... този ход от FDA ще им помогне да продължат с тези планове".

"Одобрението на FDA за тази ваксина е крайъгълен камък, докато продължаваме да се борим с пандемията COVID-19. Въпреки че тази и други ваксини отговарят на строгите научни стандарти на FDA за разрешаване при спешна употреба, като