19min.bg

Кабинетът Борисов прави поредна чиновническа структура

Правителството изненадващо реши да направи още една административна структура - Агенция за научни изследвания и  иновации.  Ходът е неочакван - в предварително обявения дневен ред на днешното заседание на МС нямаше такава точка, пише Сега.


Не става ясно защо е необходимо да се прави поредна чиновническа "шапка"  - при положение че съществуващите агенции не са доказали, че са особено полезни и ефективни в ресорите си, а по-скоро са извори на скандали за пилеене на държавни пари, за нечестни общетвени поръчки, за шуро-баджанашки назначения и незаслужени бонуси.


"Мотивите"  за създаването на още една държавна агенция - специализиран орган към МС - са съвсем оскъдни. Тя ще "разработва и изпълнява политиката по научни изследвания, иновации и трансфер на технологии в Република България", гласи съобщението на правителствената информационна служба. Изобщо не е ясно колко души ще се трудят в новия държавен орган и какво ще струва това бюджета. Не е ясно и дали агенцията ще погълне същестуващия си от години Национален иновационен фонд или той ще продължи самостоятелния си живот. 


Очаква се административната "шапка" да "обедини и концентрира усилията на българските институции в области като приложни научни изследвания, подкрепа на иновации и иновационната инфраструктура, взаимодействие между наука и реален сектор", пише в прессъобщението, като се уточнява, че до два месеца правителството ще одобри правилник за устройството на новата структура.