19min.bg

Кабинетът налива над 9 млн. лева в съдебната система

Допълнителни 9 225 000 лв. ще получи по бюджета си за тази година съдебната система. Правителството е взело това решение за отпускането на средствата, за да се създадат условия за нормално функциониране на съдебната система, съобщават от „Дондуков" 1.


От правителствената служба уточняват, че с допълнителния бюджет ще се обезпечи изплащането на възнаграждения и социални осигуровки за обявените конкурси за младши съдии и младши прокурори, за издръжка на органите на съдебната власт (вода, горива, енергия, материали, поддръжка на софтуер и хардуер, пощенски и телекомуникационни услуги, вещи лица и експертизи, преводачески услуги и др.).


Освен това ще се подсигури и изплащането на дължимите обезщетения по Кодекса на труда, Закона за съдебната власт и Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, както и на възнагражденията на съдебните заседатели.


От „Дондуков" 1 посочват още, че отпускането на средствата ще позволи също монтирането на подиуми в съдебните зали и укрепването на основите на новата сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура на столичния булевард „Цар Борис ІІІ".