19min.bg

Кабинетът пуска Летището на концесия утре

     Кабинетът трябва утре да реши пускането на концесията за Летище София, която закъснява вече месец и половина. Това ще бъде само стартът на тръжната процедура. От нея бюджетът очаква да получи ефект поне 600 000 000 лв., което са към 2% от всички приходи в него, предвидени през цялата година. Точно заради това намеренията са до края на 2016 г. процедурата да приключи.



Според интервю на транспортния министър Московски пред 24 часа „финансовият ефект” от сделката трябва да бъде 1,1 млрд. лв. Той очаква първоначално търгът да започне – кой знае защо точно от „570-580 млн. лв”. Наред със сочения за фаворит по коридорите на властта Мюнхен, и други летищни оператори имали интерес към аукциона. Ако се вярва на признанията на министъра, това щели да бъдат: Франкфурт (държи Варна и Бургас), Цюрих, Дъблин, Лондон – Хийтроу, Лион. Министърът изброява още безадресно и неконкретно „катарците и китайците, интерес от Турция има”.  



Моментът за обяване на концесията може да предизвика сериозни съмнения, тъй като току-що Райън еър – най-големият авиооператор в Европа след Луфтханза, обяви мащабна програма за София с 1,5 млн. превозвани пътници годишно, което за аерогарата означава 50% ръст само от тази компания. Съответно и планираната по-рано ориентировъчна цена на концесията от 600 млн. трябваше да бъде коригирана нагоре. Но не би, свалена е.