19min.bg

Качествените БГ плодове и зеленчуци с марка

Очаква се да бъде изработена специална марка за българските плодове и зеленчуци. Тя ще гарантира тяхното високо качество, съобщи шефът на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Сапунджиев пред БНР. Идеята ще бъде реализирана до няколко месеца от членове на организацията.


По думите на Сапунджиев българските оранжерийни производители не употребяват препарати, влошаващи качеството. „Мога да ви уверя, че българското зеленчукопроизводство няма проблеми с безопасността, ако има, са много малки“, заяви той.


„Контролът на доставките за големите вериги е много голям. Засилен е и към произхода на стоката, класа, сертификат и санитарни заключения“, увери Семиха Ангелова - доставчик на вносни плодове и зеленчуци за големите търговски вериги.


Междувременно стана ясно, че Българската агенция по безопасност на храните планира проверки за пестициди във вносните плодове и зеленчуци. От Агенцията предвиждат създаване на мобилни центрове в цялата страна, в които ще се подават сигнали при нарушение. Проверяващите ще бъдат безпощадни към забранените за ползване пестициди в Европейския съюз.