19min.bg

Кадафи: Победа или смърт

Муамар Кадафи обеща да победи агресорите или да умре  като мъченик, предадоха световните агенции. Полковникът направи обръщение по либийското радио часове, след като бунтовниците превзеха резиденцията му в правителствения комплекс Баб ал Азизия – една от последните зони в Триполи под контрола на поддръжниците на режима. Кадафи обясни, че комплексът Баб ал Азизия е бил изравнен със земята с 64 удара на НАТО. Той подчерта, че внезапното му изчезване от резиденцията е било 

„тактически ход“.

 

Говорителят на либийското правителство Муса Ибрахим от своя страна увери в телефонно интервю за телевизия Ал Оруба, че 

Кадафи е готов да устои на бунтовниците месеци и дори години. Ибрахим обяви, че силите на Кадафи са арестували четирима високопоставени катарци и един високопоставен гражданин на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Той предупреди, че лидерите на бунтовниците няма да имат спокойствие, ако преместят центъра си в Триполи и заплаши,  че Либия ще се превърне във „вулкан от лава и огън под краката на окупаторите“.

 

В същото време либийската столица е подложена на обстрел с десетки ракети Град и минометни снаряди, съобщи Ройтерс, като се позова на информация на телевизия Ал Арабия.

Очевидци разказват пред телевизията, че снарядите падат главно на път в близост до комплекса на Кадафи. Ал Арабия съобщава още, че силите на Муамар Кадафи атакуват с ракети и танкове град Аджейлат, на 100 километра западно от Триполи. За подобна атака се съобщава и срещу град Заура близо до границата с Тунис.

 

По данни на бунтовниците повече от 400 души са убити, а най-малко 2000 са ранени в боевете за контрола над Триполи.


Кадафи вече е история в очите на бунтовниците, коментира Ройтерс. Техните лидери планират среща на високо ниво в Катар с представители на САЩ, Великобритания, Турция и ОАЕ, на която ще бъде обсъдено създаването на ново правителство.


Следващите разговори са насрочени за утре в Истанбул.