19min.bg

Кафенетата по бул. Витоша саботират ремонта

След като 19 минути направи проверка на ремонтните дейности по втората отсечка на бул. Витоша- между улиците Солунска и Алабин и установи, че такъв няма, се оказа, че фирмата изпълнител не е виновна. Причината да няма нито работници, нито техника, се крие в това, че заведенията отказват да си демонтират „кошарите”, които са външна част към кафетата или дори градини, и се използват най-вече от пушачите, които димят вътре в тях.


Всички барове и кафета днес отново бяха претъпкани, а собствениците им за пореден ден саботираха ремонта, отказвайки да демонтират масите си. Общината пък, която осигурява финансирането на строителните дейности, вече се видяла в чудо от налгите действия на съдържателите на заведенията, които много отдавна са уведомени за предвидените реконструкции и поведението им е нелепо, имайки предвид факта, че през лятото и с ремонтиран булевард биха привличали много повече посетители.


Едно от заведенията, чиито съоръжения необезпокоявано си стоят, е Рафи, като неговият павилион е троен и по-нищо не личи управителите му да са предприели действия по демонтирането му. „Изпратили сме две писмени покани до собствениците да премахнат съоръженията си до 1 април”, съобщи районният кмет на Триадица Николай Терзиев.


Въпреки поканите обаче, до вчера никой не беше прибрал масите си. След като приключи ремонтът през юни, собствениците ще трябва да си изкарат нови виза за проект на кафенета. Целта е те да не завземат толкова място на булеварда. Терзиев допълни, че инспектори и екипи на Общинската полиция започват проверки дали собствениците са демонтирали съоръженията си. Ако стопаните не са си прибрали масите, те ще бъдат конфискувани. До тогава работниците от фирмата изпълнител на проекта - Трейс Груп холд ще запълват времето си с уплътняване на някои плочки по новата част, които, както бе оповестено от телевизиите, се „раздвижили”.