19min.bg

Кайлаш: умопомрачителни неща, които може би не знаете за дома на Бог Шива

 Кайлаш - Стълбата към небето - е най-интригуващата планинска верига в Хималаите, затова решихме да ви разкрием някои неща, които може би не знаете за нея. Всъщност връх Кайлаш се намира на 6.7 км от Тибетското плато, което до голяма степен се смята за недостъпно. За индуистите и будистите планината Кайлаш е физическото въплъщение на планината Меру. Ето някои от най-интересните, малко известни факти за един от най-свещените и загадъчни планински върхове в света -Кайлаш. Според вярванията пирамидалната форма на планината Меру е резултат от техническите познания на някакви свръхчовешки божествени същества.


Според будистките и хиндуистките писания около планината Меру съществуват древни манастири и пещери, в които светите мъдреци пребивават в своите материални и фини тела. Тези пещери могат да бъдат видени само от малцина щастливци.


Всяка година хиляди поклонници влизат в Тибет, за да се отправят на поклонение към свещената планина Кайлаш. Малцина стигат до региона, а малцина успяват да завършат обиколката на свещения връх. Що се отнася до изкачването на върха, някои смели алпинисти са се опитвали да го направят, но без успех.



Преходът до върха на планината Кайлаш е забранен за индусите поради страх да не се наруши неприкосновеността на планината и да не се нарушат божествените енергии, които се намират там. Според едно тибетско предание монах на име Миларепа някога се осмелил да стигне до върха на планината Меру. Когато се върнал, той предупредил всички да не безпокоят Бога, който почива високо на върха.


В подножието на планината Кайлаш се намират две красиви езера - Манасаровар и Ракшас Тал. От двете езера Мансаровар, което се намира на 4 600 m надморска височина, се смята за най-високо разположения сладководен водоем в света.

- Докато Мансаровар има дълбоко духовно значение, неговият антипод, Ракшас Тал, е породен от интензивните аскетични упражнения, извършени от демоничния цар Равана, за да угоди на Господ Шива. Заради близката си връзка с демонично същество езерото Ракшас Тал е снабдено със солена вода и е лишено от водни растения и морски обитатели.

- Вярва се, че планината Кайлаш е Axis Mundi, известна още като космическа ос, световна ос, световен стълб, център на света, световно дърво. Това е точката, където небето се среща със земята. Картите на Google потвърждават достоверността на този факт.

- Вярна на природата си, водата на свещеното езеро Мансаровар остава спокойна, независимо дали е ветровито или не. Освен това съседното езеро Ракшас Тал е повече или по-малко бурно.


Не се изненадвайте, ако след завръщането си от планината Меру установите, че ноктите или косата ви са пораснали с няколко милиметра. Туристите и поклонниците са открили, че въздухът на този древен връх засилва процеса на стареене!

- Веднъж група алпинисти от сибирски произход достигнали напред до определена точка и веднага остарели с няколко десетилетия. Шокиращото е, че година след това всички нарушители починали от старост!


Мария Пенчева