19min.bg

Как България купи с европари китайски маски-менте


Закупените от Китай с европейски пари предпазни маски се оказаха от най-долнопробно качество, показа разследване на Биволъ. Референтна американска лаборатория е тествала десетки модели китайски маски и дава на този производител – Ryzur – най-ниската оценка за филтрация – максимум 34%, вместо очакваните 95%. С две думи – не пазят. Освен това китайската фирма не фигурира в “белия списък” на Американската агенция по храните и лекарствата FDA. Но пък афишира нейния логотип, което намирисва на измама.


Въпросните маски са част от правителствена поръчка, шумно рекламирана като лично постижение на премиера Бойко Борисов, който договорил с китайския си колега доставка на 1 176 770 бр. на стойност 1 412 124 евро. Те бяха закупени от Министерството на здравеопазването със средства по европейската оперативна програма “Региони в растеж”. Маските са за служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове.


Обикновените хирургически маски филтрират около 30% от вдишваните частици и микроби и на практика не защитават този, който ги носи от вируса, а защитават само околните. Маските от висок клас, т.нар. респиратори, филтрират 95%. Те се обозначават с FFP2 (EN 149-2001) по европейски стандарт, или N95 (NIOSH-42C FR84) по американски или KN95 (GB2626-2006) по китайски. На теория маска FFP2 спира всички частици, бактерии и вируси и е достатъчно добра защита за носещия я, ако той я слага и използва правилно.