19min.bg

Как братя Явашеви осъдиха България в Страсбург


Братя Явашеви: Анани, починалият в неделя световноизвестен художник Христо (Кристо) и инженерът Стефан спечелиха дело срещу българската държава в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Върховният орган единодушно е решил, че са нарушени правата на Явашеви на собственост върху семеен имот в Габрово.
Делото в Страсбург е било спечелено през ноември 2012 г., когато евроминистър е бившият кмет на Габрово Томислав Дончев. Той от своя страна в качеството си на градоначалник в периода (2007-2010 г.) не успява да намери време да разреши спора цивилизовано, без да се стига до дела в Европа.
Данъкоплатците пък платихме масрафа от € 20000 плюс присъдените от съда други разходи.
Тримата братя са наследници на инж. Владимир Явашев и притежават бившата семейна фабрика Химия и индустрия. Имотът е бил национализиран през 1947 г., а през 1992 г. реституиран на братята по Закона за възстановяване на собствеността на одържавените недвижими имоти (ЗВСОНИ).
Теренът на бившата фабрика е 4 дка с три масивни сгради от по 620, 200 и 60 кв. м. Години Явашеви упражнявали правото си на собственост. През 1996 г. си извадили нотариален акт за своята част от имота, а общината им плащала наем за нея, тъй като сградата се ползвала за училище. После кметството го присвоява!
Но през 2001 г. Общинската комисия по реституцията преценила, че са изпълнени изискванията на закона и общината останала собственик на това, което допълнително е било надстроено и пристроено след национализацията.
Тогавашните габровски общинари и юристи подготвили три предложения за изкупуване на дела на братята. Областният управител на Габрово спрял изпълнението му и тогава за първи път се появил абсурден аргумент - че имотът е публична собственост, тъй като се ползва за училище.