19min.bg

Как д-р Емилова даде нов живот на жена с множествена склероза разказва премиерен филм

01/02

Чудесата са реални, показва документалният филм Керанка, глад за живот. Той разказва историята на Керанка Костова, която вече 17 години живее пълноценно, при това на високи обороти, с диагнозата множествена склероза. Невероятно, но факт!


Свой спасител и лечител тя открива в лицето на д-р Людмила Емилова и нейния режим на омекотена форма на гладуване с плодове и чай.


Режисьор е Ирина Иванова, а съсценарист на филма е създателката на списание EVA, негов издател и бивш главен редактор в продължение на 20 години Милена Попова. Премиерата е на 1 март в Дома на киното в София.


Керанка, чието име е персийско и означава „слънце”,  е на 43 години. От Бургас е, но живее в красивото странджанско село Дюлево. Омъжена е за ученическата си любов Георги, с когото имат 22-годишна дъщеря Златилина, неотдавна завършила журналистика в Софийския университет.


Кери, както я наричат близките ѝ, работи през седмицата в собствен фризьорски салон в Бургас.
От много години се занимава с народни песни и танци, води курсове за деца в читалището на близкия град Средец, а от няколко месеца вече е и студентка по хореография във Варненския университет.
Обожава селото, в което живее, къщата, която двамата със съпруга ѝ ремонтират основно, след като я купуват преди няколко години, щъркеловото гнездо върху близкия телеграфен стълб, градината си с цветя и зеленчуци…


Винаги е искала точно това – просто нормален живот. Да може да се движи, да работи, да се грижи за любимите си хора, да танцува, да пее, да се радва на живота.
Каква мечта е това, вероятно ще си кажат много от вас, понеже сме свикнали да мечтаем за труднопостижимото, а не за това, което ни е дадено, което вече имаме. Случаят с Керанка обаче е по-различен.



Тя е едва на 20, когато ѝ поставят диагноза „множествена склероза“. Силни болки по цялото тяло, загуба на зрението, сковаване на крайниците, парези… Пристъпите са чести и все по-тежки, а лекарската прогноза е безмилостна – инвалидна количка.


Кери е на 25, когато болестта я разтърсва с поредната тежка криза, но този път я оставя с почти парализирани крак и ръка и с пареза на половината лице. Точно тогава ѝ попада книгата на Лидия Ковачева „Гладът – приятел и лекарство“, с която именно започва голямата промяна в живота ѝ. Кери разбира, че д-р Людмила Емилова практикува метода на лечение на Лидия Ковачева, и решава да я потърси за консултация. Д-р Емилова е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. Завършила е медицина през 1969 г. След като изпитва метода на омекотеното гладуване на Лидия Ковачева върху себе си и успява да се спаси от много тежки заболявания, решава да напусне сигурната си работа като кардиолог и да се впусне в една истинска авантюра – да създаде Център за лечение с плодове (по-късно преименуван в Клиника „Д-р Емилова“.)


Годината  е 1993-та, точно преди 30 години. Тогава д-р Емилова е отричана, хулена, дори преследвана за работата си като холистичен лекар, който лекува без медикаменти.
Но постепенно пациентите, намерили спасение за заболявания, обявени от официалната медицина за нелечими, се увеличават.


Методът е прост, но предизвикателен – омекотено гладуване в продължение на 20 дни, през които се приема само определено количество плодове. След това идват 10 дни на бавно и постепенно захранване.
През 2005 г. Кери, която тогава вече се движи с помощта на патерица и е напълно отчаяна, и съпругът ѝ Георги заминават за Св. св. Константин и Елена, където и до днес се намира клиниката на д-р Емилова. И се случва чудото.


Оказва се, че когато ученикът е готов, наистина се появява точният учител.
Керанка провежда първия си пълен курс гладуване с плодове и захранване и оттогава, вече 17 години, двете с д-р Емилова стъпка по стъпка, ръка за ръка и рамо до рамо побеждават болестта заедно.


 


Мария Пенчева