19min.bg

Как да съхраним сватбен букет

Искате да се наслаждавате на сватбените си цветя повече от един ден? Ако искате да имате сантиментален физически спомен за празника, можете да научите как да запазите сватбения букет. Това е чудесен начин не само да запазите спомена за този специален момент, но и да получите малко повече от бюджета си за сватбени цветя. Процесът е сравнително лесен и може да превърне красивите цветя, които сте държали при размяната на клетви, в очарователна аранжировка от сухи цветя, произведение на изкуството за стената ви или дори в уникално тефтерче.

Съществуват няколко метода за запазване на цветята - и повечето от тях можете да направите сами. Тъй като сватбеният ви букет няма да остане във вид, готов за олтара, за дълго, най-добре е да решите какъв да бъде вашият стил на консервиране преди сватбата, за да можете да започнете процеса по-скоро рано, отколкото късно. Вижте как да запазите сватбения си букет предварително.


Изсушаване на сватбения букет

Обичате изсушените цветя? За щастие, запазването на букета в този стил е лесно дори за най-креативните хора. "Най-лесният и естествен метод за запазване на сватбения букет е като го окачите с главата надолу на сухо място, далеч от пряка слънчева светлина", споделя Алисън Футерал, собственик на ботаническия бутик Crimson Horticultural Rarities.


"Излагането на слънце може да доведе до избледняване на цветята. Въз основа на моя опит, постигането на най-добри резултати включва по-бърз процес на сушене. Така не само се запазва жизнеността на цветовете, но и се съхранява формата на цветята."


Запазване на сватбен букет в силикагел

Един по-усъвършенстван начин за запазване на цветята от букета е потапянето им в силикагел. "Цветовете придобиват поразителна прилика с деликатни хартиени цветя, като запазват красиво цвета и формата си, ако са изпълнени правилно", обяснява Футерал. "Силикагелът ефективно отстранява влагата с бързи темпове. Възприехме този метод за някои от нашите сухи аранжировки и резултатите са зашеметяващи. Въпреки че този метод изисква по-усъвършенстван подход към сушенето, резултатите са изящни."


 Възможно е да наемете професионалист, който да съхрани сватбения ви букет със силикагел, но Futurel казва, че е напълно възможно да го направите сами. "Препоръчвам ви да си купите петкилограмова торба със силикагел и достатъчно голям контейнер от типа "Tupperware", в който да потопите букета си с главата надолу", казва тя. "Поставете букета с главата надолу в кофата и бавно изсипете достатъчно силикагел, за да го потопите. Покрийте контейнера и го оставете да престои няколко седмици. Те могат да станат донякъде крехки, затова внимавайте, когато ги изваждате. Можете също така да разглобите букета и да поставите цветята на равно място в силикагела. След това можете да ги подредите във ваза." Дизайнерката на цветя добавя: "Честно казано, дори и няколко цветя да бъдат загубени в процеса, крайният резултат е толкова спиращ дъха, че несъмнено си заслужава."


 Натиснете сватбения си букет

Ако искате да окачите сватбения си букет на стената, помислете за пресоване на цветята. Този метод на съхранение ви позволява да проявите творчество при подреждането и да създадете произведение на изкуството, което да запазите завинаги. За да пресовате цветята, разположете цветята и зеленината от букета върху чиста восъчна хартия в тежка книга като енциклопедия или учебник. Поставете друго парче восъчна хартия отгоре, след което затворете книгата. Можете да поставите друга книга или тежък предмет отгоре, за да придадете по-голяма тежест. След това го оставете да престои седем до десет дни. След като изсъхнат напълно, извадете цветята и ги подредете в стъклена рамка.


 Запазване на сватбения букет в смола

Създайте уникално тефтерче с вашите цветя с помощта на епоксидна смола. Закупете от Amazon или от местния магазин за занаятчийски стоки форми за смола в избраната от вас форма, в която бихте искали да изложите сватбения си букет. Напълнете формата до половината с епоксидна смола и аранжирайте венчелистчетата и зеленината в течността, както ви харесва. Когато приключите, просто запълнете останалата част от формата със смола и я оставете да изсъхне. Отстранете формата, за да разкриете своя изпълнен със спомени предмет.


 Източник: vogue.com