19min.bg

Как да се държат добре към Вас във Франция, тази дума е ключът: Експерти

Ако има нещо, което парижани искат туристите да знаят, когато милиони хора пристигна в града им за Олимпийските игри, това е една проста седембуквена дума.

"Bonjour".


Да знаете как да се поздравявате на френски може да изглежда ненужно, но според експертите това е първата важна стъпка, ако искате да направите добро впечатление. Послушайте бивш емигрант от САЩ, който е живял там.

"Ако отивате във Франция и не започвате всичките си контакти с "бонжур", може би ще бъдете малко неприятно изненадани", казва Елизабет Генет, която редовно споделя езикови съвети и културни познания от времето, когато е преподавала във Франция и в САЩ, с над 150 000 последователи в социалните медии. И местните жители я подкрепят.


Искате помощ? Докато "excuse me, (моля да ме извините)" може да е приемлив начин да привлечете вниманието на някого в САЩ, във Франция това се смята за прекалено рязко и грубо. "Ако започнете с "бонжур", това вече драстично ще промени преживяването ви", казва Гуенет. "Това е правило номер 1."

И това правило важи независимо дали се настанявате в хотел, купувате багета или правите резервация в ресторант, казва графиня Мари дьо Тили, френски треньор по етикет, сред чиито клиенти са марки като Chanel и Cartier. "Ако не кажете "бонжур", обяснява дьо Тили, персоналът на ресторанта няма да се постарае да резервира маса за вас. Това е ключът."

Гуенет казва, че същото очакване важи и ако просто влизате в магазин, дори и да разглеждате небрежно сувенири и да не търсите непременно помощ от персонала. "Това е разликата с американската култура", казва Гуенет. Във Франция "във всеки магазин, в който влизате и виждате хората, които работят там, трябва да ги поздравите".

Разликите не спират дотук. Ето какво още трябва да знаете, за да се предпазите от сериозен faux pas във Франция.  


Френски език 101


Както поздравът е от съществено значение за правилното начало на разговора, така и умението да се сбогувате е също толкова важно. Това е "au revoir", но ако искате да го промените, можете да кажете и "bonne journée" (приятен ден) или "bonne soirée" (лека нощ), ако е вечер.


Говоренето на няколко думи на френски може да бъде много полезно, казва Гуенет. "Знаейки мъничко френски в началото на разговорите си, показвате, че уважавате тяхната култура", казва тя.


Три думи, които тя предлага да научите: "Parlez-vous anglais?" (Говорите ли английски?)


"Те най-вероятно ще говорят английски", казва тя, но е важно да не предполагате.


Бъдете готови да опитате да говорите на френски, дори и да сгрешите, казва Мари дьо Тили.


"Абсолютно същото е, когато отида в САЩ... Мога да се опитам да говоря на английски", казва тя.


И така, ако сте готови да се опитате да говорите френски, ето още няколко термина, които трябва да знаете:


S'il vous plaît: Моля,


Merci: Благодаря


Pardon/Excusez-moi: Извинете ме


Не става въпрос за перфектно произношение, а по-скоро за уважение към страната, която посещавате, казва дьо Тили.


"Хората искат да видят, че полагате усилия."


Култура на кафенетата


В страната, известна със своята кухня, "храната е свещена", казва Гуенет.


Докато в САЩ отделянето на 15 или 20 минути за бърза закуска е доста често срещано явление, във Франция това не е така, тъй като в миналото е било незаконно да се яде обяд на бюрото.


Вместо това работниците често се възползват от "формулата на деня" - оферта за две или три ястия, обявена на табла пред безбройните парижки бистра.


"Храненето е ценно и отнема време", обяснява Гуенет. Вашето хранене "ще отнеме повече от половин час и те няма да бързат да ви предложат нещата".


Обслужването във Франция също изглежда различно, казва Гуенет.


"Сервитьорът няма да идва редовно до масата ви", за да ви пита как е всичко. "Трябва много често да установявате визуален контакт или да им давате знак, за да разберат, че искате да дойдат при вас", казва тя.


И културата на даване на бакшиши във Франция отразява това. Чаените бакшиши се ценят, но обикновено не се очакват.


"Те нямат допълнителна мотивация да ви спечелят", казва Гуенет. "Те очакват да бъдат третирани като човек и ще се отнесат към вас като към човек".


Ако имате време за седяща вечеря, Гуенет горещо препоръчва да се храните в някое от емблематичните кафенета на тротоара в Париж. Освен ако масата не е обозначена с табелка "запазено" или на нея вече има прибори, в повечето случаи можете да седнете сами. В противен случай ще трябва да влезете вътре и да помолите персонала за маса, казва Гуенет.


"И да, наистина сядате един до друг", обяснява тя. За разлика от това да седнете срещу масата на спътника си, по този начин всеки може да гледа към улицата и да участва в друго типично парижко занимание: да наблюдава хората.


"Това е нещо, което винаги препоръчвам на хората, когато отиват във Франция: Просто седнете и се отпуснете", казва тя. "Дори да нямате толкова време, отделете един час, защото това е истинското френско преживяване."


Но по време на Олимпийските игри осигуряването на желаната резервация вероятно ще бъде малко по-сложно. Тъй като това лято тълпите от туристи ще бъдат още по-големи от обичайното, Мари дьо Тили препоръчва да резервирате маса предварително, ако има конкретен ресторант или бар на покрива, който се надявате да посетите. Дьо Тили отбелязва също, че времето за хранене е друга област, в която Франция се различава от САЩ: Обикновено сервирането на вечерята започва едва в 19:00 ч.


Навици на масата


Като треньор по етикет наблюдението на другите хора е голяма част от работата на дьо Тили - и има една тенденция, която сериозно я притеснява.


"Много съм изненадана да видя млади чужденци, които не знаят как да използват вилица и нож", казва тя. "Когато отидеш в хубав ресторант в Париж, е ужасно да видиш това."


Важно е да имате основни познания за местната култура и нейните традиции, казва дьо Тили - като например факта, че храни, които може би сте свикнали да ядете с ръце, като хамбургери и пица, във Франция обикновено се консумират с вилица и нож.


Ако не искате да привличате нежелано внимание в ресторанта, има още няколко неща, които можете да опитате, за да се слеете с обстановката.


Първо, намалете децибелите.


"Във всяка страна, в която отидете, има различен стандарт за обем на разговора", казва Гуенет. "Франция определено е в долната част на класацията."


Ако говорите твърде силно на обществено място, независимо дали става дума за ресторант, музей или метро, "ще ви погледнат", казва тя.


Гуенет научава това по трудния начин преди години, когато е на особено шумна вечеря с колеги учители от САЩ и Великобритания.


Изведнъж чухме "цък-цък-цък-цък" от друга маса, спомня си тя, като за тост за шампанско. Вместо това в последвалата тишина чуват въздишка на облекчение от една французойка в другия край на ресторанта.


"Смутих се", казва Гуенет. "Аз съм в чужда "къща", в чужда култура и има неща, които мога да направя, за да покажа уважение към факта, че това не ми принадлежи."


Още един начин да покажете уважението си: Ако носите шапка, свалете я, преди да влезете вътре, казва Гуенет.


"Исторически погледнато Америка също е била такава, но времената се промениха", посочва тя.


Източник: CNN