19min.bg

Как да вземем всичко и багажът да остане лек при пътуване

Опаковането на багажа за пътуване винаги е танц между изкуството и науката, а опитът да опаковате лек багаж усложнява нещата още повече. Като журналист, който се занимава с пътувания, често се оказвам на път няколко пъти месечно - понякога в продължение на седмици, придвижвайки се с различни видове транспорт. Това означава, че самостоятелността при пренасянето на багажа ми е от ключово значение. Освен това не искам да се притеснявам за изгубен багаж, когато пътувам, затова винаги, когато мога, предпочитам да нося само ръчен багаж.


Моята мантра при опаковането на багажа за всяко пътуване, независимо дали става дума за местно бягство през уикенда или за седмично международно приключение, е, че всяка част от екипировката трябва да бъде многофункционална, за да се използва максимално пространството. По-долу са изпитаните ми съвети за леко опаковане само с ръчен багаж.


Изберете правилния багаж

Ключов момент при всяко пътуване е изборът на подходящ багаж, който да побере всички важни неща, без да ви тежи. Ако пътувате само с ръчна чанта, искате тя да е лека, но и просторна - разширяемите опции винаги са полезни. Моят избор е Monos Carry-On Plus - 3,5-килограмов куфар с твърда черупка, който се побира в кошовете за багаж над главите. Колелата му се въртят на 360 градуса, което го прави лесен за маневриране в тесни пространства, а страничната дръжка го прави лесен за вдигане в шкафчето и в кола под наем. Подплатеното предно отделение лесно побира моя 15-инчов лаптоп, шал и книга. Куфарът се предлага с антимикробна торба за пране и две торбички за обувки, които допълнително помагат при опаковането и организацията.

Друг интелигентен вариант за ръчно пренасяне е чантата на колелца Cotopaxi Allpa. Хибридният вид на гърба с твърди корици и регулируемата предна част с меки корици носи нужното количество опора и разширяемост на традиционния ръчен куфар. Тя има само две колелца, но когато видях колко лесно се движи чантата по различни повърхности, бях пристрастен. Забавните и ярки цветове на Cotopaxi също така правят тези куфари лесно разпознаваеми сред морето от сходно изглеждащи чанти на летището.


 Следва: избор на функционален личен предмет. Свързах куфара си с раницата Chelsea от Antler. Като професионален фотограф винаги пътувам с оборудването си и смятам, че Chelsea е достатъчно просторна, за да опаковам фотоапарата си, допълнителен обектив и неща от първа необходимост по време на полет: закуски, преносимо зарядно за телефон и изолирана бутилка с вода. Дори има подплатена зона за лаптоп с цип и отделен джоб за таблет. Калъфът за количка на раницата е спасителен, като се поставя върху куфара ми на колелца и ми позволява да държа едната си ръка свободна. И винаги опаковам моята Patagonia Ultralight Black Hole tote като допълнителна чанта (за сувенири или като дневна раница за бърз поход). Тя се сгъва в малка торбичка, което я прави едновременно опакована и функционална.


 Не пропускайте кубчетата за опаковане

Всеки, който се бори с оптимизирането на пространството по време на пътуване, знае, че кубчетата за опаковане са най-доброто решение. Те не само са идеални за организиране, но и компресирани като тези от Monos and Béis спестяват място в чантата ви.



Обикновено използвам от три до пет кубчета и организирам нещата си от първа необходимост по категории. По-големият куб е за обемисти предмети като дънки, панталони и суитчъри, средният е за ризи, а по-малкият - за бельо и чорапи. Прозорчето с прозрачен изглед на кубчетата за опаковане Monos ми позволява да видя с един поглед какво има вътре, което улеснява приготвянето. Нося си и допълнителен, за да отделям мръсното пране при връщането си у дома.



Изберете леки, многофункционални тъкани

Ще призная, че изборът на подходящи дрехи за многоседмично пътуване е най-трудната част от опаковането, особено когато става въпрос за различни климатични условия. Дънките ми Duer са любимият ми деним. С подходящото количество разтегливост, мекота, комфорт и водоотблъскваща материя, ги нося в самолета, из града и дори при походи. Най-добрите ми избори са тези релаксиращи Girlfriend fit с подплата от полар за полети и performance slim straight със средна височина за резервен вариант.


За ежедневното носене събирам няколко класически елемента в неутрални цветове, които мога да комбинирам и съчетавам. Основни реброви блузи и семпли тишърти с къс ръкав са универсални, удобни и идеални за наслояване. Наскоро открих конопената материя - естествено влакно, което е дишащо, антибактериално и сякаш става по-меко с всяко пране. Добавянето на няколко конопени тениски към гардероба ми за пътуване беше безсмислено, защото тя отвежда влагата от кожата, запазвайки дрехите без миризма по-дълго, така че можете да ги носите по-дълго. Няколко спортни сутиена, които отвеждат влагата, и компресионни чорапи допълват основните ми принадлежности.


Като бегач от американския Среден Запад никога не пропускам възможността да се справям с пътеките, където и да отида. Моята тениска с къс ръкав Hoka и гамаши с джобове от Vuori са идеални заради бързосъхнещата им материя, което означава, че нямам нужда от потници, за да ми е топло, докато бягам навън.

Продължавайки темата за опаковане на многофункционални дрехи, избрах между две връхни дрехи в зависимост от сезона - леката жилетка Stretchdown от Mountain Hardwear или яке Silent Down Jacket от Patagonia. Жилетката е лека част за наслояване, която се събира в торбичка за удобство. Якето, което нося в самолета (още един съвет: не опаковайте най-обемните си части; носете ги по време на път), е невероятно меко, достатъчно топло за времето от -1 до 4 градуса по Целзий, благодарение на пухената изолация, и не е твърде технично - идеалната връхна дреха за приятна вечеря.


 Изберете универсални чифтове обувки

Решението за това какви обувки да вземете със себе си по време на пътуване винаги е малко трудно, но като цяло искате да изберете класически и неутрални обувки. Поради ограниченията в пространството избрах бели обувки за ходене, които биха подхождали на всякакво облекло (носени в самолета), и опаковах леките си спортни маратонки като резервен вариант. Белите маратонки от веганска кожа на Veja пътуваха с мен през всички континенти и продължават да поддържат формата си дори след часове ходене навсякъде. За моите бягания и тренировки се опирам на моите маратонки Agility Peak 5 от Merrell. Тя се представя безупречно на чакъл и бетон, а след като твърде много пъти ме хващаха неподготвена при внезапен проливен дъжд, винаги избирам водоустойчивия стил Gore-Tex. Сладък чифт леки сандали Tevas, които също са водоустойчиви и дишащи, допълват избора ми на обувки.


 


 Източник: cntraveller