19min.bg

Как щеше да ме умори българският К19 модел: Изповед на болен

"Както знаете, нашата ковид система е най-добрата и всички по света ни зафалят и се чудят как се справяме.

Днес ще ви разкажа как (евентуално) се оцелява в нея. От първо лице.

Един хубав ден просто ви съобщават, че на работното си място сте имал контакт с доказано заразен/болен. По Божията воля не влизате в графата "контактен" с 10-дневна карантина. А е по Божията, защото правилата за това карантиниране са толкова разтегнати (поне 15 мин. контакт, на под 2 метра, без маски и т.н.), че практически си е лотария дали РЗИ ще те пишат "контактен".

Но колкото и ненормално или неморално да звучи това, това да не сте карантиниран като контактен, да ходите напред-назад да ръсите вирус, ако сте безсъвестен, е много добре за вас.

Защото, когато ви се появят симптомите на ковид все още ще бъдете допуснат от системата да се тествате. А тестът, повярвайте ми, е много важен, защото и без друго е сред малкото инструменти, с които ще разполагате за да могат лекарите да ви назначават лечение.

Веднъж положили положителен ковид тест вие вече сте аут от системата. Ама как така? Ами така.

Това, което вие получавате е "преглед" по телефона от личния си лекар, рецепта с лекарства, които някой друг трябва да ви купи, ако фармацевтите се съгласят да отпуснат антибиотик на юнашко доверие и 14-дневна забрана за напускане на адреса си. С това българската система за борба с ковид пандемията е приключила с вас.


Когато след няколко дни престой и "домашно лечение" - т.е. лечение на око (по-скоро на ухо), се установи, че работата при вас не върви съвсем по лекия план, ще имате две възможности.

Първата е да спазвате правилата и тъй като нямате право да излизате от вкъщи и