19min.media

Какво наистина МОЖЕ да съкрати настинката според науката

И така, имате досадна хрема, болки в гърлото или досадна кашлица и искате да се отървете от тях възможно най-бързо.Не сте сами - смята се, че в Обединеното кралство около един на всеки 250 души има настинка по едно и също време, а отвъд Атлантическия океан хората в САЩ страдат от около 1 милиард настинки всяка година.

За съжаление, настинката не може да се излекува. Но има някои прости методи, които не само облекчават симптомите, но и потенциално намаляват продължителността на заболяването.


Тук професор Рон Екълс, експерт по биологични науки в университета в Кардиф и бивш директор на Центъра за простудни заболявания, споделя най-добрите начини не само да се преборите с настинката, но и да я прекъснете за рекордно кратко време.

Професор Екълс препоръчва няколко средства без рецепта, които правят досадната настинка по-поносима, но едно от тях, на което той държи, е спрей за нос. Но не всички такива спрейове са еднакви. Той предлага да се използват продукти, съдържащи карагелоза и каппа-каррагенан, които се извличат от морски водорасли, в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите.

Когато имате тежки симптоми, няма смисъл, трябва да ги приемате в рамките на 24 до 48 часа максимум“, казва професор Екълс пред MailOnline

„Колкото по-рано го приемете, толкова по-добре, защото той има антивирусно действие. Проблемът е, че когато вирусите започнат да предизвикват симптомите, това е каскада, която продължава. Не можеш да я спреш“, добави той.

Екстрактите от морски водорасли, използвани в спрейовете за нос, действат като антивирусен агент, като спомагат за образуването на защитна бариера, която блокира разпространението на вирусите и алергените в организма - намалявайки общата продължителност и тежест на настинката.

Други спрейове за нос също са обещаващи.

В проучване от 2024 г., в което участват почти 14 000 възрастни британци, са тествани два вида - един, който използва течност с физиологичен разтвор за намаляване на нивата на вируса, и друг, който използва микрогел за улавяне на вирусите и неутрализирането им в носа и спиране на разпространението им.

Резултатите, публикувани в списание Lancet Respiratory Medicine, показват, че и двата спрея намаляват продължителността на заболяването с около 20 %. Това означава, че участниците не са боледували толкова дълго.

Но ако сте пропуснали времето за използване на спрей, не губете надежда, професор Екълс заяви, че овладяването на симптомите на настинката може да бъде също толкова добро, колкото и отстраняването на самия вирус.

„Ако можете да се отървете от симптомите, не се притеснявате за вируса, имунната ви система сама ще се отърве от него. Но ако овладеете симптомите, тогава по принцип сте се отървали от настинката си“, каза той.


 Гореща сладка напитка, като например чаша мед с лимон или касис, е лесен начин за облекчаване на симптомите на кашлица и възпалено гърло. Професор Екълс обяснява, че подобна напитка действа, защото стимулира слюноотделянето, което успокоява гърлото.

При грипоподобни симптоми, като главоболие, треска, втрисане или мускулни болки, той предлага да се вземе парацетамол.
Накрая, за да се справят със запушения нос, той призовава хората да използват спрей за отпушване на носа, съдържащ химикалите оксиметазолин или ксилометазолин. Те ще отворят носа ви и ще ви осигурят добър сън, защото не можете да спите със запушен нос - добави той.