19min.bg

Калфин получи званието "Почетен професор" от Университета в Шанхай

В рамките на официалното си посещение в Китайската народна република, заместник министър-председателят и министър на външните работи Ивайло Калфин бе удостоен днес със званието „Почетен професор” на Източнокитайския университет в Шанхай, съобщават от пресцентъра на външно министерство, цитирани от БГНЕС.


Церемонията по удостояването бе ръководена лично от президента на Университета проф. Ю Лиджун. Присъстваха членове на ръководството и на преподавателското тяло на учебното заведение, студенти, генералните консули на Украйна, Румъния и Турция в Шанхай.Министър Калфин изнесе лекция на тема: „Ролята на Черноморския регион и приноса на България за неговата стабилност и развитие”.Източнокитайският университет е един от т. нар. „ключови” университети в Китай, под прякото ръководство на Министерството на образованието.Основан е през 1951 г. чрез инкорпориране на четири други университета – по същество е бил първият в страната общообразователен университет след създаването на КНР през 1949 г. През 1978 г. е обявен за един от т. нар. „ключови университети” . В момента е сред водещите университети, занимаващи се и с изследователска дейност. В Източнокитайския университет функционират редица изследователски центрове, сред които и Центърът за международни и регионални изследвания, който е един от 3-те водещи в Китай. Ръководител на центъра е проф. Фън Шаолей, виден специалист по съвременна европейска и руска история.


Университетът има два кампуса – в централната част на града- район Путуо и крайградския район Минхан. Поради факта, че двата кампуса са изградени в паркове, университетът е известен като „Университет- градина”.На разговорите с министър Калфин професорското тяло на Университета изказа пожелания за установяване на обмен на студенти между Източнокитайския университет и сроден университет в България.