19min.bg

Карадайъ, разбирам, че много Ви боли, че Пеевски е в международен лист за санкции за корупция: Асен Василев

Подготвян от новите управляващи законопроект, който трябва да уреди прилагането на санкции, като тези по закона „Магнитски“, предизвика напрежение между Движението за права и свободи (ДПС) и министъра на финансите Асен Василев в Народно събрание.


 


Министър Василев отговори на въпрос по време на блиц контрола във връзка със санкциите по „Магнитски“ и заяви, че правителството смята да предложи законопроект, който да не е само конкретно за „Магнитски“,  за външни санкции, чието прилагане би довело до сътресения на икономиката, предаде БНР.


 


„Господин Карадайъ, разбирам, че много ви боли, че човекът, който седи до вас – г-н Пеевски, е в международен лист, сложен за санкции за корупция, и затова българската държава няма никакво отношение.


 


„Решението на ВАС казва, че трябва да има закон за национално приложение и точно тук беше моят призив към Народното събрание да приеме такъм закон, за да запази българската икономика“, каза още министър Василев.


 


ОТ ДПС реагираха. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ:


 


„Има една административна санкция по един закон, която действа на територията на САЩ, и както преди малко г-н Василев каза нямало закон, който да прилагат, и сега правят проектозакон да се прилагат чужди санкции. Това е окей, обаче това е потвърждение, че при липсата на закон вие сте нарушили законите на страната“.