19min.bg

Караянчева заплашвала шефа на полицията в Кърджали заради проверки за купуване на гласове: Рашков

Бившият председател на НС Цвета Караянчева, известна с призива си към протестиращите "ходи пеша, бе", се е обаждала на регионалния директор на МВР в Кърджали и го е заплашвала, обяви на брифинг вътрешният министър Бойко Рашков.



Той обясни, че полицията е провеждала операция в района на Кърджали за купуване на гласове. Проверките били на базата на данни, че служители в Държавното горско стопанство дават или не дават дърва за огрев на хората в този регион, според това дали те ще гласува за ГЕРБ, или няма.


„По телефона на регионалния директор на МВР в Кърджали се обажда бившият председател на НС Цвета Караянчева със заплаха срещу него, че няма да остане на поста си. И защо предприема действия срещу тези държавни служители, тъй като те са активисти на ГЕРБ. Обадила се е след 22:00 часа”, заяви Рашков, предаде Нова тв.


Има ясни резултати от работата на МВР. По една или друга причина предходното ръководство на МВР не е полагало такива усилия, свързани с изборните правила на гражданите. Вероятно една от причините е, че последните двама министри – Терзийски и Маринов, в момента са кандидати за народни представители от листите на ГЕРБ. До 4 април има само няколко дела, образувани срещу други партии. А сега има шесткратно увеличение на образуваните досъдебни производства”, заяви още Рашков на брифинга. Той уточни, че има телефонния номер, от който е направено обаждането. Стана ясно, че става дума за акция в Момчилград, където шефът на ДГС е бил задържан.


По-късно Караянчева призова във ФБ регионалният директор на МВР в Кърджали да излезе публично и да заяви "дали, как и с какво съм го заплашвала, в противен случай ще приема казаното от вътрешния министър Рашков за показна наказателна акция срещу мен, която цели да ме дискредитира персонално в навечерието на изборите и да предизвика ескалация на напрежението в региона".


„Образуването на досъдебни производства е работа и на българската прокуратура.Нямаме обяснение, защо тя не е го е правила. До 4 април има около 1000 сигнала, които съдържат данни