19min.bg

Каракачанов: Край на циганската привилегированост

Време да се сложи край на двойните стандарти и циганската привилегированост, посочва  Концепцията за интеграция на циганите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов. Намерението си за изготвяне на подобна стратегия той оповести в края на месец януари.


Концепцията включва пакет от мерки за премахване на гетата, справяне с циганската престъпност, обществено полезен труд, контрол над социалните помощи, спиране на детската раждаемост и други механизми за реалната интеграция циганите, както пише в прессъобщението от вицепремиера.


Каракачанов възприел идеята да привлече онази част от циганите, които са се реализирали напълно в обществото и представляват авторитети в своите области. С тях можело да се окаже влияние върху всички цигани. Т. нар. "интеграция на ромите" глътнала стотици милиони, без да даде резултат.


Основната част от предложенията са спиране на помощите при: отказ за започване на работа; спиране на децата от училище; демонстриране на скъп начин на живот, несъответстващ на статута "социално слаб". При злоупотреба с парите от "детски", да се въведе отпускането на надбавки в натура. Да се спират помощите и при отказ от образоване, придобиване на трудови навици и квалификация, както и при липсата на видим напредък по социализиране и интеграция.


Каракачанов предлага и "да се премахне професията "социално слаб", като се сложи таван на социалните плащания към 1 лице или домакинство на годишна база.