19min.bg

КАТ дебне нарушителите на пътя с таблети и принтери в патрулките

  Катаджии ще съставят протоколите от катастрофите директно на таблетите си. Това ще се прави, за да не се допускат грешки при описването на инцидентите. Практиката в момента е екипът, който е дошъл пръст на мястото на произшествието да пише и рисува на ръка обстоятелствата около ПТП-то, предава агенция Монитор.


„След това тези документи се предоставят на колегите в централата и те съставят акта по това, което успеят да разчетат. Така понякога се случва виновния да не бъде наказан“, каза комисар Бойко Рановски, началник на Пътна полиция. По думите му, това ще облекчи значително работата на КАТ, когато се касае за катастрофи. До края на годината е предвидено всички пътни полицаи да са оборудвани с таблети, а не както е сега – само една смяна. Благодарение на устройствата катаджиите ще имат достъп до досието на всеки шофьор, когато го спрат и въведат данните от книжката му.


„Там ще се изписва колко нарушения има и колко неплатени акта“, поясни Рановски. При наличието на неплатени или невръчени актове, полицаите ще принтират документите и ще ги връчват директно на водача, за да се издължи. Така ще се повиши и събираемостта на глобите.


Мерките са част от инициативата на МВР да понижи инцидентите на пътя, които зачестиха в последния месец. Според шефа на КАТ-София Тенчо Тенев агресията се дължи отчасти и на употребата на наркотици.