19min.bg

Катастрофата с Милен Цветков е умишлена: Шефът на Софийската прокуратура

Ръководителят на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова потвърди позицията на обвинението, че катастрофата, при която загина тв-водещият Милен Цветков е умишлена.  Т.е. ще трябва да се докаже мотив на извършителя, което е мисия невъзможна.


„Стоим на позицията, че катастрофата с Милен Цветков е умишлена.  За това законът предвижда доживотен затвор. Разследването не се е забавило. За пет месеца и половина положихме огромен труд“, сподели градският прокурор.


    Изготвени са над 29 експертизи от 29 вещи лица. 70 души са разпитани, извършени са 6 претърсвания и изземвания, съставени са 10 протокола за предаване на документи по делото, 2-ма души са освидетелствани. Като обем делото е 25 тома с доказателства, които установяват в детайли какво се е случило.


По отношение на твърденията, че (б.р. извършителят) е взел хранителни добавки, а не наркотици, химикотехнологичната експертиза по безспорен начин установи, че в кръвта му са се съдържали 3 вида наркотик", сподели прокурор Кирилова.


Тя призна, че много рядко се внасят обвинения за умишлено причиняване на смърт при катастрофа, но в този случай на базата на събраните доказателства може да бъде повдигнато подобно обвинение.


„И като прокурор, и като гражданин моята позиция е, че е недопустимо да се управлява превозно средство след употреба на наркотични вещества. Тази употреба в случая е и предпоставката за пътно-транспортното произшествие. Не само прокуратурата, а цялото ни общество трябва да е единно в искането да се предприемат радикални мерки, включително и законодателни, с цел намаляване на този вид престъпления“, допълни Кирилова. Очаквайте утре: Защо МВР мълчи за катастрофата на адвокат Менко Менков, който едва не уби 8 души.