19min.bg

Кения оказва натиск върху местните барове да затварят по-рано

За да се бори със злоупотребата с алкохол, Кения въвежда строги санкции за баровете, които остават отворени след изтичане на нормалното работно време, съобщи секретарят на кабинета на вътрешните работи на страната Киторе Киндики.


По време на публично събитие Киндики заяви, че всяко нарушение на директивите ще се наказва с глоба или затвор в съответствие със закона.


"Не се разрешава на баровете и алкохолните обекти (sic) да работят извън предвиденото работно време, както е предвидено в член 34 от Закона за контрол на алкохолните напитки", каза той и добави, че тези, които не го спазват, ще бъдат глобявани или лишавани от свобода, както е предвидено в закона. Всички напитки и свързаното с тях оборудване в помещенията ще бъдат конфискувани, а лицензът за производство на алкохол на операцията ще бъде отнет, заяви Киндики.


В Кения според нормативната уредба баровете имат право да работят от 17:00 до 23:00 ч. през делничните дни и от 14:00 до 23:00 ч. през уикендите, но досега нарушението не е водело до строги наказания.
Законът е част от новата инициатива на кенийското правителство, ръководена от заместник-председателя Ригати Гачагуа, за премахване на незаконния алкохол, наркотиците и злоупотребата с наркотични вещества в страната.