19min.bg

Киев обмисля "превантивна" атака срещу Беларус: Алексей Данилов

Киев "със сигурност" може да нанесе "превантивни" ракетни удари по съседна Беларус, заяви във вторник секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Алексей Данилов.




"Ако е необходимо, ако върховният главнокомандващ вземе такова решение, то ще бъде взето", каза Данилов пред телевизия "Украйна 24".




Заплахата идва на фона на повтарящите се твърдения за участие на беларуски войски в продължаващата военна операция срещу Украйна, започната от Русия миналата седмица. Въпреки това не се появиха солидни доказателства за участието на Беларус, а Минск настоява, че не е участвал в операцията.


 


По-рано през деня президентът на Беларус Александър Лукашенко потвърди тази позиция, като заяви, че всички войски на страната остават в постоянните си бази и обекти. В същото време Лукашенко предупреди да не се отправят заплахи към страната му, като заяви, че Беларус е готова да се защити, ако се наложи.




"Те [военните] са готови, всички са готови. И ако се наложи мобилизация, проверихме всички списъци - в рамките на 2-3 дни ще мобилизираме всички части, които трябва да бъдат мобилизирани във военно време", каза Лукашенко.


 


 


© AP / Efrem Lukatsky