19min.bg

Ким Чен Ир изказва съболезнования по повод смъртта на Но Му Хен

Севернокорейският лидер Ким Чен Ир изказа съболезнованията си на семейството на Но Му Хен, който се самоуби през този уикенд, предаде БГНЕС.


В кратко съобщение, Севернокорейската официална агенция (KCNA) съобщи, че Ким е изпратил съобщение на семейството на Но. "След като чух новините, че бившият президент Но Му Хен е починал при инцидент, изразявам дълбоки съболезнования на вдовицата Куон Ран Сук и съкрушеното семейство", се казва в съобщението.


Бившият южнокорейски президент беше разпитван от прокуратурата във връзка с корупционен скандал, като смъртта му вероятно е следствие от стреса. Той скочи от планината в събота, след като е оставил предсмъртно писмо на своя компютър.


Но Му Хен, управлявал от 2003 до 2008 г., упорито се бореше за постигане на примирие с комунистическа Северна Корея, въпреки ракетните и ядрените й тестове. Той се срещна с Ким на среща на върха в Пхенян през октомври 2007 г, което беше второто подобно събитие в историята на двете страни. Отношенията между двете държави се влошиха след идването на власт на неговия наследник Ли Мюн Бак. Консервативният лидер обвърза икономическото сътрудничество с прогреса по ядреното разоръжаване.