19min.bg

Кьовеши с иззети €13 млн. и арест в България

Първият сигнал, подаден до европейската прокуратура (СЕГП) доведе до операция, при която са извършени обиски, арести и изземвания на стойност над 13 млн. евро в Германия, Италия и България. Десет души са арестувани по подозрение за създаване на престъпна организация и укриване на данъци. Това съобщи службата на Лаура Кьовеши в сряда.


Основните заподозрени са използвали така наречената схема ДДС въртележка за многократни препродажби на автомобили в различни страни от ЕС. Разследващите смятат, че те са подавали фалшиви декларации, че са платили данъци върху продажбите, които след това са им били възстановени от държавата. Така те са причинили загуби от поне 13 млн. евро.


Групата е действала основно в германския град Айхщат и в индустриалния италиански център Милано.Членовете й купували луксозни автомобили от германски автокъщи. Още при продажбата, която се е извършвала от мним италиански дилър, се обявявало, че колата се изнася в Италия и затова сделката се е освобождавала от плащане на ДДС в Германия, тъй като според купувача е трябвало да бъде регистрирана в Италия.


От съобщение на полицията в Горна Бавария става ясно, че обиските извършени в трите държави, са били общо в 46 обекта. Един от тях е в България, 28 в Италия и 17 в Бавария. В България е издадена и една заповед за арест, като не се уточнява дали става дума за български гражданин. Останалите 10 ареста са извършени в Германия (4) и Италия (6).