19min.bg

Китай е начело в световните продажби на алкохол с 215 млрд. долара

Китай е начело в световните продажби на алкохол през 2022 г., показва ново проучване на Световния алианс за спиртни напитки (WSA). Като цяло индустрията за спиртни напитки е допринесла със 730 млрд. долара за световния БВП и е подкрепила 36 млн. работни места в световен мащаб, посочва WSA.   

В доклада си „Спиртни напитки: WSA заяви, че секторът на спиртните напитки играе ключова роля в „стимулирането на икономическия растеж, генерирането на значителни данъчни приходи и създаването на милиони работни места по света“.  

Според доклада, който класира страните по обем на продажбите на алкохол, Китай е начело на класацията с пазар на стойност 215 млрд. долара. САЩ са следващите в списъка с над 60 млрд. долара. Индия и Русия си поделят третото място по отношение на обема на продажбите на спиртни напитки с по около 20 млрд. долара, съобщи базираната в Женева WSA.  


През 2022 г. отрасълът генерира 390 милиарда долара данъчни приходи, което е равностойно на приходите на една от 20-те най-големи световни икономики. Производителите в сектора са похарчили около 120 млрд. долара със своите доставчици, като повече от половината от тях са отишли директно за подпомагане на селското стопанство.  

„Забележително е, че повече от половината от спиртните напитки, продавани в световен мащаб, сега са на ниво „премиум“ или по-високо, което е доказателство, че нашите потребители възприемат философията „пий по-малко, но по-добре“, отбеляза Филип Шаус, главен изпълнителен директор на Moёt Hennessy и президент на WSA.  

Хелън Медина, главен изпълнителен директор на WSA, подчерта значителното икономическо въздействие, което има секторът на спиртните напитки в световен мащаб, като добави, че докладът представлява „важно напомняне за това колко успешен е световният сектор на спиртните напитки“ във време на нарастващо търговско напрежение.


 Мария Пенчева