19min.media

Китай е водещ в Ерата на електричеството: Доклад

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) световният енергиен пазар навлиза в нова „ера на електричеството“, водена от Китай, като търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя връх до края на десетилетието.

В годишния си доклад „Световни енергийни перспективи“, МАЕ заяви, че производството на чиста енергия напредва с „безпрецедентни темпове“, тъй като производството на батерии и слънчеви панели рязко се увеличава благодарение на промишлеността, електрическите превозни средства и центровете за данни.

Очаква се до 2030 г. на Китай да се падат почти 60 % от всички инсталирани мощности за възобновяема енергия в света, въпреки че Китай остава един от най-големите потребители на петрол в света, отбеляза МАЕ. Само производството на слънчева енергия в Китай е на път да надхвърли общото търсене на електроенергия в САЩ до следващото десетилетие.

Според наблюдателя конфликтите в Украйна и Близкия изток са разкрили напрежението в световната енергийна система и необходимостта от инвестиции за ускоряване на прехода към „по-чисти и по-сигурни технологии“.


„В историята на енергетиката сме били свидетели на Епохата на въглищата и Епохата на петрола“, обясни изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

„Сега навлизаме с голяма скорост в Епохата на електроенергията, която ще определя глобалната енергийна система занапред и все повече ще се основава на чисти източници на електроенергия“, добави той.


„Заедно с ядрената енергия, която е обект на засилен интерес в много страни, източниците с ниски емисии ще произвеждат повече от половината от световната електроенергия до 2030 г.“, се казва в доклада.

В същото време според агенцията търсенето на изкопаеми горива все още се очаква да достигне своя връх до края на десетилетието, тъй като внедряването на чиста енергия „далеч не е равномерно при различните технологии и държави“.

Въпреки „нарастващата инерция зад прехода към чиста енергия“, МАЕ заяви, че светът е „все още далеч от траектория, съобразена“ с целта да стане въглеродно неутрален до 2050 г.


 Пламен Валентинов