19min.bg

Китай назова "източника на проблема с Украйна"

 Китай заяви, че разломните линии на европейската сигурност са причинили настоящия руско-украински конфликт. Москва настоява, че една от целите на продължаващата военна кампания срещу Киев е да накара Украйна да се обяви за неутрална страна, която никога няма да се присъедини към НАТО.




Китайският външен министър Ван И изрази мнението на страната си по този въпрос по време на телефонен разговор с Еманюел Бон, дипломатически съветник на френския президент Еманюел Макрон.


 


"Въпросът за Украйна е резултат от дисбаланса в сигурността на Европа", заяви Ван И, според изявление на китайското външно министерство.




"Балансираната, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност трябва да бъде изградена наново въз основа на принципа на неделимата сигурност. Само по този начин Европа може наистина да постигне траен мир и стабилност. "




Ван И добави, че всички страни трябва да работят за "създаване на необходимата среда и условия за напредване на мирните преговори", вместо да "подклаждат огъня":


 


 


"Не бива да се призовава за прекратяване на огъня и спиране на конфликта, като същевременно се изпращат големи количества модерни оръжия и оборудване за по-нататъшна ескалация на сраженията".


 


 


Държавите - членки на НАТО, все повече въоръжават Киев с оръжия, включително противотанкови и зенитни ракетни системи. Москва заяви, че снабдяването на Украйна с оръжие подкопава мирния процес.




Пекин отказа да осъди военната кампания на Русия в Украйна и за разлика от много други държави не наложи санкции на Москва, настоявайки, че подобни мерки нарушават световната търговия и не допринасят за разрешаването на конфликта.


 


В сряда заместник-държавният секретар на САЩ Уенди Шърман предупреди Китай за "отговор от страна на международната общност", ако Пекин подкрепи Русия "по какъвто и да е материален начин".