19min.bg

Китай: Нямамe информация за влошено здраве на Ким Чен Ун

Китайското външно министерство няма информация за здравословното състояние на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Това съобщи в понеделник, 27 април, официалният представител на Министерството на външните работи на Китайската народна република Ген Шуан, предава TACC.

"Първо, бих искал да попитам от какви източници сте взели тази информация (за влошаването на здравето на Ким Чен Ун). Нямамe информация за това", каза той по време на брифинг.

"Предоставихме на севернокорейската страна оборудване, с което да се провеждат медицински тестове. Китайските власти се борят с разпространението на коронавируса в собствената си страна и в същото време предоставят помощ на държавите, които се нуждаят от него. Този въпрос (за здравето на Ким Чен Ун) не е свързан със специалистите, които изпратихме в Северна Корея", допълни той.

Дипломатът подчерта също, че Китай и Северна Корея са близки съседи и като такива традиционно поддържат приятелски отношения.

По-рано се появи информация, че Китай е изпратил екип от медицински специалисти в Северна Корея. Тъй като преди това имаше слухове за влошеното здравословно състояние на севернокорейския лидер, информацията породи предположения, че медицинските служители са изпратени в Пхенян, за да лекуват именно Ким Чен Ун, предаде Фокус.