19min.bg

Китай обеща 50 млрд. долара за африкански проекти

Лидери и делегации от повече от 50 африкански държави бяха в Пекин за тридневна среща на върха, която китайското външно министерство определи като най-голямото дипломатическо събитие, на което страната е била домакин през последните години. Китайският президент Си Дзинпин използва случая, за да обяви планове за съвместни проекти на стойност 50 млрд. долара на континента.

Срещата на върха за сътрудничество между Китай и Африка (FOCAC) има за цел да укрепи връзките между азиатската държава и континента, където влиянието на Пекин и Русия е източник на безпокойство за САЩ и техните съюзници от ЕС, които изпитват затруднения в присъствието си.


В речта си на церемонията по откриването на FOCAC Си приветства отношенията на страната си с Африка, като заяви, че те са достигнали своя връх благодарение на близо 70-годишните неуморни усилия на двете страни.

„Предлагам двустранните отношения между Китай и всички африкански държави, които имат дипломатически отношения с Китай, да бъдат издигнати до нивото на стратегически отношения“, заяви Си.

Той обяви десет плана за действие за партньорство, които Пекин възнамерява да осъществи с континента с цел модернизиране и задълбочаване на сътрудничеството, включително инвестиции в зелени технологии, образование, здравеопазване, сигурност и селско стопанство.


Китай ще предостави на Африка 1 милиард юана за спешна хранителна помощ, ще изгради 100 000 мю (около 6 670 хектара) демонстрационни площи за стандартизирано земеделие в Африка, ще изпрати 500 селскостопански експерти и ще създаде алианс за иновации в областта на науката и технологиите в селското стопанство между Китай и Африка“, заяви президентът.

Си се ангажира да предостави финансова подкрепа в размер на 360 млрд. юана (50,6 млрд. долара) за изпълнението на десетте проекта до следващата среща на FOCAC, която се провежда на всеки три години.

По-рано Китай, Танзания и Замбия подписаха съвместно споразумение за възобновяване на съществуващ от десетилетия железопътен проект, целящ да стимулира търговията между двете африкански държави. Проектът Tanzania-Zambia Railway Authority - стартирал през 70-те години на миналия век, когато Мао Дзедун е бил лидер на Китай - има за цел да свърже Замбия, която няма излаз на море, с достъпа на Танзания до морето чрез главното пристанище в Дар ес Салам.


 Преди началото на конференцията няколко африкански лидери, сред които южноафриканският президент Сирил Рамафоса, Хакаинде Хичилема от Замбия, Уилям Руто от Кения, Филипе Нюси от Мозамбик и Басиру Диомайе Файе от Сенегал, проведоха двустранни срещи със Си.

По време на срещите Си изрази готовността на Китай да продължи да задълбочава „солидарността и сътрудничеството“ с африканските държави, включително с Габон, който е под военно управление от август миналата година. Той също така потвърди ангажимента на Пекин да подкрепя Либия в постигането на стабилност, когато се срещна с Мохамед Юнус ал-Менфи, председател на президентския съвет на разделената северноафриканска държава.

Китай е най-големият търговски партньор на Африка. На последната среща на върха на FOCAC през 2021 г. Пекин пое ангажимент да внася стоки от континента на стойност над 300 млрд. долара. Министерството на външните работи на Китай твърди, че страната вече е надхвърлила тази цел, като е закупила вносни стоки за 305,9 млрд. долара в рамките на две години и половина.


Пламен Валентинов


 Снимка: Kyodo News