19min.bg

Китай подаде жалба в СТО срещу ЕС

Китай подаде жалба в Световната търговска организация (СТО) във връзка с налагането от страна на Европейския съюз на временни допълнителни мита върху електрическите превозни средства (ЕПС), произведени в азиатската страна.

Миналия месец ЕС наложи мита в размер от 17,4 % до 37,6 % върху вноса на китайски електромобили в допълнение към съществуващите 10 % мита, като се позова на "несправедливото субсидиране" на производителите на автомобили от страна на Пекин.

Китайското министерство на търговията заяви в петък, че се е обърнало към механизма за уреждане на спорове на СТО, "за да защити правата и интересите за развитие на производството на електрически превозни средства и сътрудничеството в глобалната зелена трансформация".

Министерството твърди, че преюдициалното заключение на ЕС няма фактическа и правна основа, сериозно нарушава правилата на СТО и подкопава глобалното сътрудничество в областта на изменението на климата.

"Призоваваме ЕС незабавно да коригира неправилните си практики и съвместно да поддържаме стабилността на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и ЕС, както и на промишлените вериги и веригите за доставки на електрически превозни средства", заяви китайското министерство.


Въвеждането на митата от страна на ЕС в началото на юли последва разследване, започнато миналата година от Европейската комисия във връзка с твърденията, че субсидиите са позволили на китайските електромобили да се продават на много по-ниски цени от тези, произведени в блока. Въз основа на резултатите от проучването Комисията стигна до заключението, че "веригата за създаване на стойност" на електрическите превозни средства с батерии (BEV) в Китай се възползва от "несправедливо субсидиране", което причинява "заплаха от икономическа вреда" на производителите на автомобили в ЕС. Окончателното решение относно митата трябва да бъде взето до ноември.


Министерството на търговията на Китай предупреди, че ЕС може да предизвика "търговска война", ако продължи да изостря напрежението. Пекин също така обвини блока в нелоялни практики по време на антисубсидийната си проверка и в отговор започна антидъмпингово разследване във връзка с някои продукти от свинско месо от ЕС.

ЕС е най-големият чуждестранен пазар за китайските производители на електромобили. Според неотдавнашно проучване стойността на вноса на китайски електромобили в ЕС е нараснала до 11,5 млрд. долара през 2023 г. от едва 1,6 млрд. долара през 2020 г., което представлява 37 % от целия внос на електромобили в блока.

Забранителният ход на ЕС последва САЩ, които през май повишиха митата си върху китайските електромобили от 25% на 100%.


 Пламен Валентинов