19min.bg

Китай с предпазлива позиция, напомня, че казусът не е като Тайван

Китайското правителство се опитва деликатно да балансира по украинската криза, коментира Ню Йорк Таймс. Говорителката на външното министерство на редовен брифинг не осъди руските действия срещу Украйна, като нарече темата „твърде сложна”, цитира я американският флагман.




Г-жа Хуа Чунинг не описа атаката като „нашествие” и избягна въпроса дали става въпрос за нарушение на суверенитета на Украйна. Нейният шеф – външният министър Ван И в разговор с руския му колега Лавров за пореден път каза, че Китай е за цялостта на държавите, но и че казусът с Донбас е по-особен.




Водещата новина, свързана с Русия в китайските медии е за разрешението нейно зърно да се внася с произход от всички провинции, а не както досега – само от определени, което решили митниците на КНР. Това са се разбрали на срещата си преди олимпиадата двамата лидери Путин и Си.




Ройтерс цитира друга китайска позиция, която е по-важна за Пекин от брифинга във външното му министерство – „Тайван не е Украйна”, заявява говорителката Хуа. Припомняме, че териториалната цялост на Китай е призната от ООН и от самите САЩ след посещение на Никсън при Мао преди половин век.


 


Илиян Костадинов