19min.bg

Китай ще продължи да играе "конструктивна" роля в кризата в Украйна: Политическа пътна карта от 12 точки

Международната общност трябва да насърчи всички усилия за мирно приключване на конфликта в Украйна, заяви китайското външно министерство в политическа пътна карта от 12 точки, публикувана в петък.

В изявление на своя уебсайт министерството призова двете страни да "запазят разум и да проявят сдържаност"

"Всички страни трябва да подкрепят Русия и Украйна да работят в една посока и да възобновят прекия диалог възможно най-бързо, за да може постепенно да се деескалира ситуацията и в крайна сметка да се постигне цялостно прекратяване на огъня", се казва в документа.


"Трябва да се насърчават и подкрепят всички усилия за мирно уреждане на кризата", се подчертава в плана и се добавя, че Пекин "ще продължи да играе конструктивна роля" по въпроса.


Китай призова за изоставяне на "манталитета на Студената война", като заяви, че "сигурността на региона не трябва да се постига чрез укрепване или разширяване на военни блокове" В предложението се казва, че "няма просто решение на този сложен въпрос" и че страните трябва да "предотвратят конфронтацията в блока" и да работят за изграждането на "балансирана, ефективна и устойчива европейска архитектура за сигурност"

Пекин предупреди за "въоръжени нападения" срещу атомни електроцентрали и призова страните "решително да избягват ядрени аварии, причинени от човека" Китай също така заяви, че се противопоставя на санкции, които не са одобрени от Съвета за сигурност на ООН.


Едностранните санкции и максималният натиск не могат да решат въпроса, а само създават нови проблеми.

За разлика от много западни страни Китай отказа да осъди военната операция на Русия в Украйна и не наложи икономически ограничения на Москва. Китайски официални лица подчертават, че Пекин иска да намери мирно решение, а не да подклажда конфликта, като изпраща оръжия на Киев.