19min.bg

Китай ще създаде хуманоидни роботи до 2025г.

Амбицията на Пекин представлява ново технологично предизвикателство за САЩ

Китай ще се стреми да създаде предварителна система за иновации за хуманоидни роботи до 2025г., на фона на стремежа на страната да развие бъдещата индустрия, според скорошна насока.

Страната ще се похвали с редица малки и средни предприятия, които са специализирани в пазара на хуманоидни роботи и имат авангардни технологии, както и две до три компании за хуманоидни роботи с глобално влияние до 2025г., според насоките, издадени от Министерството на промишлеността и информационни технологии.

До 2027г. Китай ще види сигурна и надеждна индустриална верига за доставки, а свързаните с нея продукти ще бъдат дълбоко интегрирани в реалната икономика, се посочва в насоките.

По-конкретно, страната ще работи за консолидиране на производството на основни компоненти и насърчаване на софтуерните иновации по отношение на разработването на продукти, като същевременно създава сценарии за производството и други свързани сектори.

Разработката на хуманоидни роботи, бъдеща индустрия с голям потенциал, включва различни модерни технологии, като изкуствен интелект, производство от висок клас и нови материали.

Китай има определена основа за развитие на индустрията, но ресурсите и усилията трябва да бъдат обединени, за да се прокарат напред ключови технологични иновации, отбелязва министерството.