19min.bg

Китай тайно трупа злато

Според стратези, цитирани от японския бизнес всекидневник Nikkei Asia, централните банки по света са увеличили покупките си на злато, след като тази година активите на Русия в чужбина бяха замразени по силата на санкции.

Съобщава се, че САЩ и техните съюзници са замразили около 300 милиарда долара от руските валутни резерви и още милиарди, притежавани от физически и юридически лица.

Според данните, публикувани в ноемврийския доклад на Световния съвет по златото, покупките на злато от страна на регулаторните органи са се увеличили повече от четири пъти през периода юли-септември и са достигнали общо 399,3 тона.


Цифрата бележи драстичен скок спрямо 186 тона, регистрирани през предходното тримесечие, и 87,7 тона през първото тримесечие на тази година. В същото време общият брой от началото на годината досега е надминал всяка пълна година от 1967 г. насам.

Емин Юрумазу, базиран в Япония икономист от Турция, заяви пред медиите, че "антизападните държави се стремят да натрупат златни наличности", след като са видели как активите на Русия в чужбина са били замразени като част от санкциите.


Преди това централните банки на Турция, Узбекистан и Индия заявиха, че са закупили съответно 31,2 тона, 26,1 тона и 17,5 тона. Понастоящем не е ясно кои държави са закупили останалата част от общо 300 тона.

Според Коичиро Камей, финансов анализатор и анализатор на благородни метали, цитиран от агенцията, може да се очакват някои неидентифицирани покупки, но неуточнена част от тях "в такъв размер е нечувана".

"Китай вероятно е закупил значително количество злато от Русия", заяви пазарният анализатор и бивш директор за Япония на Световния съвет по златото Ицуо Тошима. Той обясни, че Китайската народна банка вероятно е закупила част от златните наличности на Централната банка на Русия, възлизащи на над 2000 тона.


Анализаторът отбеляза, че това е типично поведение за китайския паричен регулатор, който не е оповестявал никакви покупки на злато от 2009 до 2015 г. , а след това е съобщил, че е увеличил резервите си с 600 тона. От 2019 г. насам Китайската народна банка не е публикувала нови доклади за покупките на злато.

Манията за изкупуване на злато е част от новите опити на централните банки да защитят активите си, като намалят експозицията си към щатския долар. Китай е доминираща сила в настоящата тенденция на дедоларизация. По данни на Министерството на финансите на САЩ между март и октомври страната е продала американски облигации на стойност 121,2 млрд. долара.