19min.bg

Китай вади ваксина за корона през април, работи заедно със САЩ

Само 11 новозаболели от коронавирус имаше в 1,4-милиарден Китай в петък. Това е краят на епидемията, която наложи 48-дневна карантина там.Броят на оздравелите в КНР вече достига 70 000 души при над 3000 смъртни случая. От седмица няма нови летални изходи.


През уикенда стана ясно, че страната ще работи със САЩ, въпреки търговската война, за по-бързото пускане на ваксина срещу вируса. В петък тя обяви, че през април ще бъде готова с антидота. С нея ще може да се прилага при клинични ситуации още напролет, съобщава South China Morning Post. Разработката е съвместна на 8 китайски медицински института.


"Според нашите оценки се надяваме, че през април някои от ваксините ще влязат в клинични изследвания или ще бъдат използвани в спешни ситуации", заяви в Дженг Чжунвей, директор на Центъра за развитие на науката и технологиите на Националната комисия по здравеопазване.


КНР гарантира, че ваксината отговаря на всички "научни и стандартизирани технически изисквания", съобщава The Australian.


В САЩ пък, базираната в Масачузетс компания за биотехнологии Moderna Inc. достави ваксината си до Националния институт по алергия и инфекциозни болести за тестване в края на миналия месец. Първоначалните резултати могат да бъдат публикувани до юли или август.