19min.bg

Клането в Буча е също толкова "фалшиво", колкото и предишните твърдения за "химическа атака" в Сирия: Путин

Руският президент Владимир Путин отхвърли обвиненията, че руските войски са отговорни за убийството на цивилни в киевското предградие Буча, като определи случая като фалшив. Президентът направи тези забележки по време на съвместна пресконференция с беларуския си колега Александър Лукашенко.




"Досега често разговарях с колеги от западни страни. И когато ми кажат "Буча", аз ги питам: "Били ли сте някога в Ракка? Видяхте ли как този сирийски град беше напълно изравнен със земята от американската авиация? От месеци там лежат трупове, които се разлагат в руини. И на никого не му пукаше за това", каза Путин и добави, че масовите убийства на цивилни от Запада в Афганистан са били посрещнати със същото мълчание.




"Нямаше такова мълчание, когато те организираха провокации в Сирия, когато си въобразяваха, че правителството на Асад използва химически оръжия. После се оказа, че това е фейк, същият фейк е в Буча. "


 


 Руският президент добави също така, че разузнавателните служби на страната вече са получили от беларуските си колеги материали, доказващи, че масовото убийство в Буча, което до голяма степен е наречено "клане", е било инсценирано. Путин обаче не даде подробности за материалите, които е споменал.



Буча влезе в заглавията на вестниците в началото на април, малко след като руските военни се изтеглиха от покрайнините на Киев и украинските войски навлязоха в града, а в него бяха открити десетки мъртви цивилни. Киевските власти веднага обвиниха руските военни за предполагаемото клане, а водещи западни политици побързаха да застанат на страната на Украйна и да подкрепят нейната позиция по инцидента. Предградието вече се е превърнало в гореща точка за посещение на европейски политици, които искат да покажат своята солидарност с Украйна, както и да осъдят "руските военни престъпления".