19min.bg

Кметът на Исперих остава зад решетките, може да отнесе 15 години

Варненският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение задържане под стража,  наложена и от Разградската темида на кмета на община Исперих Бейсим Шукри. Градоначалникът може да търка наровете в затвора 15 години, тъй като това е долната граница на наказанието, което законът предвижда.


Припомняме, че той е обвиняем в опит за убийство на трима лесничеи, докато е бил на бракониерски лов в резиденция Воден в края на февруари тази година. Бейсим е стрелял по горски служители с ловна карабина, като първоначално бе задържан шофьорът на община Исперих и бивш кмет Шенол Бакир. Станало е ясно, че настоящият кмет е притежател на 4-5 ловни пушки и тази, с която е стреляно е лично негова. Обвиненията спрямо шофьора Бакир са оттеглени, а за главен заподозрян и обвиняем бе привлечен Бейсим Шукри. По време на разследването са били разпитани множество свидетели на инцидента и са извършени нови процесуално следствени действия. ДНК експертиза на камуфлажната качулка, открита на местопрестъплението, категорично установява генетичен материал единствено от него.


При вчерашния процес адвокатите на Шукри възразиха срещу начина, по който се води досъдебното производство. Според тях прокуратурата нагласява доказателствата, за да бъдат удобни за обвинителната теза. Защитниците на кмета твърдят, че в момента на стрелбата той е бил на близо 10 км от резервата Воден и няма как да е съпричастен към изстрелите.