19min.media

Кметът на Тетевен изпрати съболезнователно писмо до италиански колега

Кметът на община Тетевен Николай Павлов изпрати писмо до кмета на италианската община Ладисполи, в което изрази дълбокото си съчувствие за нанесените щети и жертви от последвалите земетресения през седмицата в Централна Италия, съобщиха от пресцентъра на общината, предаде БГНЕС.


Начало на партньорските контакти общините Тетевен и Ладисполи поставят през пролетта на 2004 г. Тричленна делегация, водена от зам.-кмета по социалните въпроси Розария Руси, гостува в община Тетевен за традиционните майски празници. Красивата природа и съхранените културни традиции трайно впечатлиха италианските гости. По-късно представители на местната власт от Тетевен посетиха Ладисполи. Градът се намира на около 40 км от Рим, разположен е на брега на Тиренско море и е с население около 40 000 жители. През туристическия сезон броят им нараства на над 100 000. Вече повече от половин век в средата на м. април в гр. Ладисполи Общината и Pro Loco Ladispoli провеждат традиционния празник на артишока. През тези дни от богатия на желязо зеленчук италианците приготвят не само пъстри менюта от вкусни храни, но и изложение на различни фигури.
Тази година на 17, 18, 19 април в Ладисполи ще се проведе 59 –то традиционно издание на фестивала, посветено на артишока. Сред поканените гости от Испания, САЩ, Гърция, Полша, Германия, Франция е и тричленна делегация от Тетевен, водена от зам.-кмета Марин Дамгов.