19min.bg

Кое налага подмяната на обикновените с дистанционни топломери и водомери?

"Промените в Закона за енергетиката от 12 март 2021 г предвиждат всички нови уреди за дялово разпределение да притежават възможност за дистанционно отчитане. Това изискване важи и за топломерите, и водомерите за топла вода." заяви инж. Севдалин Желев, директор на "Топлофикация Русе".


Той посочи, че всички клиенти ще трябва да планират подмяна на индивидуалните измервателни уреди до 1 януари 2027 г. По думите му измененията са направени с цел съгласуване на българското законодателство с Директива 2012/27/ЕС на Европейския парламент.



"Благодарение на уредите с дистанционен отчет клиентите могат да се сбогуват с ръчното събиране на показания и прогнозните изчисления. С монтирането на модерните устройства отпада необходимостта от домашнипосещения на инкасаторите." обясни инж. Желев. Той посочи, че с дистанционните уреди абонатите преминават от прогнозен на реален отчет и за това отпадат изравнителните сметки. По думите му индивидуалните топломери и водомери с дистанционно отчитане не могат да се манипулират и с тях се няма възможност за допускане на човешка грешка при снемане и изпращане на данните от уредите.



Инж. Севдалин Желев обясни, че преминаването към дистанционен отчет може да се извърши след съгласие на минимум 70% от етажните собственици.