19min.bg

Кой бави новите във ВСС и ВАС

 Президентът Румен Радев отново даде да се разбере, че няма да подпише указа за назначението на новия шеф на ВАС Георги Чолаков.


"Най-логично е новият председател на ВАС да се избира от новия състав на ВСС. Старият вече излъчи своя кандидат - ако му дадем шанс да бъде потвърден и от новия състав на ВСС, то неговият авторитет ще бъде още по-голям", заяви държавният глава, който се включи в кампанията на бТВ Да изчистим България. Той и целият му екип започнаха да чистят в Борисовата градина.
Защо ВСС толкоз бърза да пробута креатура на властта, вместо първо да си подреди своята „къщичка”, се питат експерти и граждани?

От свои високопоставени източници в държавното управление 19 минути научи, че още миналия вторник трябваше да са избрани новите членове на съвета. Те да си определят комисиите, шеф на инспектората и т.н. Чак тогава могат да назначат шефа на ВАС. Преди всичко това обаче още миналия понеделник висшите съдии с 20 от гласовете си назначиха Чолаков.
Припомняме, че 19 минути пръв писа, че Чолаков е ръководител на отделението на съда, издало решението за незаконното построяване на небостъргач в градинката на ъгъла на бул. България и бул. П.Ю.Тодоров, против който не секват протестите в жк Стрелбище и СОС взе решение.
 
Също така, че лично настоящият председател на съда Георги Колев е издигнал кандидатурата на Чолаков и по негово настояване ВСС промени сроковете за номинациите и избора, така че да съвпаднат с мандата на сегашния му състав. А той пък е доказано близък на Цветан Цветанов и е завършил не някой престижен юридически факултет, а школата в Симеоново.
Напомняме, че и другата кандидатка за поста шеф на ВАС – важен пост, тъй като в този съд се гледат дела на държавата и по отдаване на концесии и приватизация за стотици милиони лв. Соня Янкулова пък е от кръга Капитал, прочул се с много назначения по върховете от времето на Костов досега, който за първи път от 20 г. няма хора във властта.