19min.bg

Кой нареди на ББР кредита за 75 млн. за група с 30 запора и ще го върне ли фирмата веднага?

Освобождаването на шефа и борда на ББР не приключва темата с кредита от 75 млн.лв. за С.Г.Груп. Най-малкото, защото по изричната воля на правителството, за разлика от банките, кредитите към които са разсрочвани за клиентите, по волята на властта колекторите - а С.Г.Груп са най-прочутите с грубостта си, както и фирмите за бързи кредити се оказаха облагодетелствани - за тях мярката за жест към потребителите не важи. Нищо, че лихвите, които налагат, често без никакво законно основание, са в пъти, често десетки пъти над банковите. И по тази причина са най-страшни за българите. Немалко от двата милиона техни роби у нас са ставали свидетели не само на изискване на задължения, чиято давност отдавна е минала, но и на причакването от мутри, за да бъдат платени, независимо, че не се дължат, на което сами сме свидетели.

В тази връзка, дали е случайно, че именно държавната, а не някоя търговска банка е дала въпросния кредит на 26 март на крупната колекторска фирма?

Въпреки наличието на 30 запора на фирми от групата, което си е ирония на съдбата - събирачът на дългове сам е направил бая задължения - основно са към ДСК, Райфайзенбанк и две лизингови дружества, едното от които беше прочуто с отпускането на пари за каране на лимузини и спортни зверове от ВИП клас.

Въпросната лоша банкова история вероятно е наложила фирма от групата, която е