19min.bg

Коледните добавки за пенсионерите ще се раздават по равно

Коледните добавки за пенсионерите трябва да се дават по равно за всички. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов преди откриването на кръгла маса на тема "Разгръщане на потенциала на временните назначения", предаде БГНЕС.


Младенов обясни, че ако има диференциация технологично средствата няма да могат да бъдат получени до края на тази година. Младенов не се ангажира с размера на коледните добавки. Той даде за пример, че ако се раздадат по 50 лв. на човек, ще са необходими около 60 млн. лв. средства. Министърът уточни, че разчетите за размера на добавката, ще се правят следващата седмица и на заседанието си МС, ще се вземе решение. Трайков допълни, че за минималната работна заплата и за осъвременяването на пенсиите ще се водят преговори след първото тримесечие на следващата година.
Българското правителство възстанови социалния диалог заяви Тотю Младенов по време на срещата посветена на временната заетост в България. Младенов уточни, че темата е включена и в националния план на правителството за антикризисните мерки. Председателите на синдикалните организации КНСБ и Подкрепа, Желязко Христов и Константин Тренчев се съгласиха с министъра за възстановения социален диалог. Темата за агенциите за временна заетост не е нова за нас, коментира Тренчев. Той обаче изрази и опасенията си, че с практиката може да се злоупотреби. „Манталитетът на българските работодатели е много различен от този на европейските им колеги“, отбеляза Тренчев. От нашите капиталисти, които са бивши социалисти, може всичко да се очаква, допълни той. Министър Младенов призова проектът за временната заетост да бъде приет и да стартира следващата пролет. Той посочи, че е необходимо да се сключи споразумение, а след това да се помисли и за промени в трудовото законодателство за въвеждане на практиката.