19min.bg

Комисар на СЕ е дълбоко обезпокоен от забраната на ЛГБТ+ пропагандата в училищата

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О'Флеърти заяви, че е „дълбоко обезпокоен“ от приетия миналата седмица от българския парламент закон срещу пропагандата на ЛГБТ+ в училищата и призова президента Румен Радев да не го подписва.

„Дълбоко обезпокоен съм от закона за забрана на т. нар. ЛГБТ+ „пропаганда“ в училищата, приет наскоро от българския парламент. Призовавам президента Радев да не го подписва. Властите трябва да се борят с дискриминацията и враждебната риторика срещу ЛГБТ+ хората, включително в навечерието на изборите“, заяви Майкъл О'Флаерти в социалната мрежа Х.

През есента у нас ще се проведат седми парламентарни избори за последните три години.

Текстът прави незаконно „насърчаването на нетрадиционна сексуална ориентация“ и на полова идентичност, „различна от биологичната“, по подобие на унгарски закон, който беше остро критикуван от Брюксел.

Законът предизвика протести пред сградата на Народното събрание.

Общо 7038 подписа от граждани и 76 неправителствени организации бяха внесени днес в администрацията на президента, с искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху промените в Закона за предучилищното и училищното образование.